0 so podpisali, pojdimo v 0!

Pomagajte ustaviti dobo onesnažujočih avtomobilov

Povejte EU, naj ustavi dobo onesnažujočih avtomobilov!

Naše zdravje je ogroženo. Današnji avti za vse, ki živimo v mestih, predstavljajo nevidno, toda nevarno grožnjo. So glavni vir izpustov dušikovega dioksida (NO2), škodljivega plina, ki povzroča težave z dihali, kot so astma, kronične pljučne bolezni in rak, in zaradi katerega naj bi bili ljudje ranljivejši za pandemije, kot je bolezen Covid-19. V mestih, kot sta Pariz in Bruselj, je približno dve tretjini emisij NO2 posledica cestnega prometa. Samo v Evropi onesnažen zrak vsako leto skupaj povzroči več kot 400.000 prezgodnjih smrti.

Poleg tega so avtomobili in kombiji skupaj tretji največji vir emisij toplogrednih plinov v EU. Dejansko so emisije vseh avtomobilov in kombijev v EU-27 višje kot celotne emisije Velike Britanije – to pomeni, da so dizelska in bencinska vozila med najpomembnejšimi dejavniki podnebne krize.

Avtomobilska industrija ljudem še naprej vsiljuje svoja umazana vozila, njihova prodaja pa je vsako leto večja.

S skupnimi močmi lahko to težavo rešimo ter zaščitimo naše zdravje in podnebje.

Trenutno EU odloča, če naj se onesnažujoči avtomobili in dostavna vozila prodajajo v bodočnosti. Politični voditelji imajo zgodovinsko priložnost, da prenehajo zastrupljati okolje in prebivalce ter se odločijo za čista in zdrava mesta.

Pomagaj nam zaščititi naše zdravje in podnebje! Pridružite se nam in prosite voditelje EU, naj najpozneje do leta 2030 zaključijo prodajo novih dizelskih, bencinskih in plinskih avtomobilov, vključno z vsemi hibridi.

To je priložnost desetletja, da se učinkovito spopademo z onesnaženim zrakom in podnebnimi spremembami. Čista in trajnostna mesta bomo lahko imeli samo, če prisilimo politike, da sprejmejo prave odločitve za državljane.

Podpišite peticijo

To peticijo podpirajo

Alternatiba France
Alternatiba Paris
Alternatiba Rhone
Amycos
An Taisce
Bond Beter Leef Milieu
BRAL
Bruxel'air
Cittadini per l'aria
Clean Air Action Group
ClientEarth
ConBici
Deutsche Umwelthilfe
ECODES
Ecologistas en Acción
Focus
FPPE
Green Transition
Heroes for Zero
Irish Environmental Network
Kyoto Club
La ville à vélo
Legambiente
Les chercheurs d'air
Madres por el Clima
Miasto Jest Nasze
Mums for Lungs
Natuur & Milieu
ONGAWA
Polski Klub Ekologiczny
Respire
ShareAction
The Civil Affairs Institute
Transform Scotland
Transport & Environment
VCD
VCÖ
Warsaw Smog Alert
Zero